Onze WAUWcloset blog!

De interne strijd tussen mooi zijn en mooi doen

8 Tips voor vrouwen:

Hoe zie ik er mooi uit en ga ik vervuiling tegen?


1. Kies eerlijke merken

Dit ligt natuurlijk voor de hand, maar het is erg belangrijk. Koop alleen merken die zowel mooie spullen maken als goed omgaan met mens, dier en milieu. Dit worden er steeds meer en zijn in alle soorten en prijsklassen te vinden – van basic tot high-end en van betaalbaar tot duur.

2. Koop slim of huur als alternatief

Voordat je tot aanschaf over gaat, stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb ik dit echt nodig?
  • Kan ik hierdoor andere kledingstukken vaker aan?
  • Past het goed?
  • Voel ik me hier geweldig in?
  • Ga ik dit echt dragen?
  • Hoelang gaat het mee?
  • Draag dit over een jaar nog?
  • Kan ik het beter huren i.p.v. kopen?

3. Neem kwaliteit boven kwantiteit

Investeer in goede items, zorg dat je niet met een stapel ‘net-niets’ blijft zitten zoals ik vroeger altijd deed. Het voelt misschien alsof deze aankoop duur is, maar op de langere termijn is dit veel voordeliger. De kleding gaat door de betere kwaliteit langer mee en zo kun je het dus langer blijven dragen. Het is dan goedkoper een iets duurder shirtje te kopen dan steeds een shirtje te kopen dat weinig kost die je misschien maar 3 keer aan kan. Als je weet dat je het niet vaak aan gaat doen, zoek of er een alternatief is om het te huren zo bespaar je geld, ruimte en grondstoffen voor de productie van de kleding.

4. Ga voor tijdloos en neem je tijd

Koop de kleding die je over tien jaar nog kan dragen, maar dan misschien in combinatie met iets anders. Vermijd impulsieve aankopen, koop wat je wil, niet wat je ziet. Zie je een must-have, slaap er een nachtje over. Misschien wel twee. Denk je er nog aan? Wil je het echt hebben? Heb je het echt nodig? Kun je het van iemand lenen of bij een bedrijf huren?

5. Waardeer tweedehands

Dit vind ik een van de leukste en beste dingen die je kan doen om van jou kledingkast een duurzame kledingkast te maken. De vuilnisbelt slinkt, er hoeven geen nieuwe grondstoffen te worden gebruikt en het kledingstuk krijgt een tweede leven. Een pluspunt hieraan is dat het er vaak nog prima uitziet maar wel goedkoper is dan nieuwe kleding.

6. Koop minder

Dit klinkt misschien als de minst leuke tip, maar stiekem is hij eigenlijk best leuk. Minder kleding is heerlijk. Hoeveel tijd besteed jij aan het zoeken naar de mooiste kleding? Het passen, twijfelen, beslissen, toch weer terugsturen. Het voor de spiegel staan in de ochtend en niet weten wat je aan moet trekken. Hoe meer spullen, hoe meer stress, blijkt. Deze tip is een life saver. Het heeft mij in ieder geval enorm geholpen de afgelopen jaren. Als ik iets wil uitproberen kan ik het nu huren en testen voordat ik het koop. Ik kan het niet beter zeggen dan modeontwerpster Vivienne Westwood: “Buy less, choose well, make it last.

7. Was beter

Was minder, zo koud mogelijk, strijk niet, gebruik duurzame wasmiddelen. Ook is het handig je kleding in de badkamer te hangen terwijl je doucht.Kies voor de waslijn in plaats van de droger. Als het echt gereinigd moet worden kies voor een Netex gecertificeerde stomerij die professionele wasmachines zijn duurzamer in hun gebruik van wasmiddelen en geven minder microplastics af in ons rioolwater vergeleken met huishoud wasmachines. Het scheelt allemaal geld en het gaat vervuiling tegen. Onze nazorg voor de kleding heeft meer impact op het milieu dan de productie en de distributie samen. Bij WAUWcloset worden de meest duurzame en minst vervuilende machines en wilsprocessen gebruikt om de kleding hygiënisch te reinigen. Dit maakt dus echt verschil.

8. Ruim op en geef een tweede kans

Ruim je kledingkast eens op. Wie weet kom je wel iets moois tegen dat je al helemaal vergeten was. De kleding die je niet meer mooi vind of niet meer past, geef het weg! Breng het naar de kringloop, verkoop het, ruil het, of maak er een nieuw kledingstuk van … veel plezier!