Onze nieuwe WAUWcloset blog!

De interne strijd tussen mooi zijn en mooi doen

De interne strijd tussen mooi zijn en mooi doen

 

8 Tips hoe vrouwen mooi kunnen uitzien en tegelijkertijd duurzam iets tegen de vervuiling van de kledingindustrie doen?  

1. Kleding repareren! en zorgsam er mee omgaan

2. Kleding ruilen met vriendinnen.

3. Nieuwe kledingstukken ontwerpen en van oude maken.

4. Kleding huren. 

 

1. Kies eerlijke merken
Deze ligt natuurlijk nogal voor de hand, maar dan heb je ook wat. Koop van de merken die mooie spullen maken en zo goed mogelijk met mens, dier en milieu omgaan. Het worden er steeds meer, en ze zijn er in alle soorten en prijsklassen – van basic tot high-end en van betaalbaarder tot duur.

2. Koop slim
Voordat je tot een aanschaf overgaat, stel jezelf dan vragen als: Heb ik dit echt nodig? Kan ik hierdoor andere kledingstukken vaker aan? Past het goed? Voel ik me er geweldig in? Ga ik het echt dragen? Gaat het lang mee? Zie ik mezelf dit over een paar jaar nog dragen?

3. Neem kwaliteit boven kwantiteit
Investeer in goede items, en zorg dat je niet met een stapel ‘net-niets’ blijft zitten zoals ik vroeger deed. Het voelt alsof dit duur is, maar dat is over het algemeen niet waar. Je kunt het zoveel vaker aan dat het goedkoper is dan steeds weer nieuwe shirtjes kopen die weinig kosten, maar je hooguit drie keer aan kan.

4. Ga voor tijdloos en neem je tijd
Neem dat stuk dat je over tien jaar nog aan kan, maar dan gecombineerd met iets anders. Koop wat je wil in plaats van wat je ziet. Zie je een must have? Slaap er een nachtje over. Of twee. Denk je er überhaupt nog aan?

5. Waardeer tweedehands
Dit is een van de leukste en beste dingen die je kan doen voor een duurzamere kledingkast. De vuilnisbelt slinkt, er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, het kledingstuk heeft een tweede leven en jij hebt een uniek item. En: het is vaak goedkoper dan nieuw. Er zijn zat kledingstukken op de wereld, dus genoeg te kiezen.

6. Koop minder
Het klinkt misschien als de minst leuke tip, maar het is stiekem de leukste. Minderen is heerlijk. Ga eens na hoeveel tijd je besteedt aan zoeken naar de mooiste vondsten. Aan het passen, beslissen, twijfelen, terugsturen. Aan elke ochtend weer niet weten wat je aan moet. Hoe meer spullen, hoe meer stress, blijkt. Dus deze tip is een life saver. Het heeft mij echt geholpen de afgelopen jaren. Ik zou het niet beter kunnen zeggen dan modeontwerpster Vivienne Westwood: ‘Buy less, choose well, make it last.’

7. Was beter
Was minder, zo koud mogelijk, strijk niet, gebruik duurzaam wasmiddel, hang in de badkamer als je doucht in plaats van naar de stomerij te brengen, neem geen droger maar een waslijn – dit scheelt allemaal geld en vervuiling. Onze nazorg voor onze kleren heeft meer impact op het milieu dan de productie en distributie samen, dus dit maakt echt uit.

8. Ruim op en geef een tweede kans
Wie weet kom je iets moois tegen dat je even was vergeten – en alles wat je niet mooi meer vindt / niet meer bij je past / je niet meer aankan mag eruit. Geef weg, breng naar de kringloop, verkoop, ruil… Veel plezier!