Harmelen - Ken je WAUWcloset al? Een bedrijf opgezet door de Harmelense ondernemer Hanh Vlooswijk-Lu, waarmee vrouwen toegang hebben tot een online kledingkast. Als lid kun je dagelijks kiezen uit een enorme roterende kledingkast van designer kleding, accessoires en meer. Deze maand won Hanh met haar bedrijf WAUWcloset een internationale prijs: de YEP AWARD 2020.

Hanh Vlooswijk-Lu won de prijs tijdens de wereldwijde verkiezing ‘The Global Best Practices Awards’. Zij werkte bijna tien jaar lang in haar eigen textielgroothandel in de dames mode industrie. “Toen ik me realiseerde hoe vervuilend deze industrie eigenlijk is heb ik besloten een carrière switch te maken. Ik ben vastbesloten om WAUWcloset van de grond te krijgen samen met een enthousiast team. Met deze start-up voor de verhuur van mode, wil ik eraan bijdragen de mode industrie duurzamer te maken,” schrijft ze op haar website

Doordat iedereen zich er steeds meer bewust van wordt dat de textielindustrie wereldwijd, de op een na meest vervuilende industrie ter wereld is (na olie), lag de focus van de verkiezing dit jaar op het verbeteren van duurzaamheid, hygiëne en digitalisering in de textielverzorgingsbranche.

Verkiezing
The Global Best Practices Awards wordt elke twee jaar georganiseerd door CINET (de internationale brancheorganisatie van textielreinigingsondernemingen). Het doel is bedrijven belonen die koploper in hun sector zijn op het gebied van innovatie en product- en marktontwikkeling. Door corona was het dit keer een tweedaags online event vanuit Amsterdam op 4 en 5 november. Er werden 125 bedrijven genomineerd en uiteindelijk mochten 45 finalisten uit 36 verschillende landen hun bedrijf presenteren voor een internationale jury van 20 onafhankelijke professionals uit de branche. In totaal zijn er in 6 categorieën awards uitgereikt. Naast WAUWcloset waren er vier andere Nederlandse bedrijven genomineerd: Dobbi, Medoclean, Silk en Satin en Stomerij van Kan.

Hanh Vlooswijk – Lu was met haar startende onderneming WAUWcloset één van de genomineerden voor de YEP (Young Executive Professional) Award. Een award waarmee CINET innovatie en de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen wil stimuleren. De inzendingen in deze categorie werden door de jury onder meer beoordeeld op creativiteit, innovatie, realiseerbaarheid, marktpotentieel en professionaliteit.

Enige Nederlandse winnaar
Het team van WAUWcloset is er trots op deze YEP Award te hebben gewonnen en dit jaar de enige Nederlandse organisatie te zijn die in de prijzen is gevallen. De jury was lovend over het ‘originele, veelbelovende en duurzame businessmodel’ van WAUWcloset. 

WAUWcloset speelt naar eigen zeggen in op de veranderende consumentenbehoeften: “De moderne vrouw hecht meer waarde aan toegang en het beleven van ervaringen dan aan eigenaarschap. Dit is duidelijk te zien aan de explosieve groei van bedrijven als Netflix, Spotify en Snappcar. Er vindt een transitie plaats van eigenaarschap naar toegang en van lineair naar circulair. Met een lidmaatschap voor kleding biedt WAUWcloset de moderne vrouw duurzaamheid en circulariteit en daarmee een goed alternatief voor vervuilende fastfashion.”

Het bedrijfsmodel van WAUWcloset
Door het afsluiten van een lidmaatschap heeft de klant onbeperkt toegang tot een enorme kledingkast én draagt zij tegelijkertijd bij aan een beter circulair milieu. “Afhankelijk van de vorm van het lidmaatschap kunnen klanten iedere maand vier tot zestien nieuwe kledingstukken uitzoeken. Op die manier hebben zij altijd de nieuwste mode en unieke kledingstukken van exclusieve designers tot hun beschikking en kunnen ze nieuwe stijlen en merken proberen zonder deze kleding zelf te hoeven kopen. Dus geen miskopen meer en minder kleding die na het seizoen wordt weggegooid. Om de gekozen outfits compleet te maken beschikt WAUWcloset tevens over een grote hoeveelheid accessoires. De kledingcollectie van WAUWcloset is heel divers. Er is kleding voor thuis en voor naar het werk maar ook voor avondjes uit, feestjes en zelfs voor gala’s en bruiloften.”

WAUWcloset: “Met een premium lidmaatschap van een jaar kan een vrouw op jaarbasis 320 volle badkuipen water besparen, 274kg minder Co2 uitstoten (dit staat gelijk aan een rit van Amsterdam naar Rome), 92 kg textiel een langer leven geven en 316 dagen 24 uur lang nonstop Netflix kijken. “

In samenwerking met Vendrig uit IJsselstein wordt alle kleding na gebruik op een hygiënische en milieuvriendelijke manier professioneel gereinigd en gerepareerd.

Kijk voor meer informatie op de website.

 

https://www.woerdensecourant.nl/nieuws/algemeen/1027237/wauwcloset-uit-harmelen-wint-internationale-award

 

CINET online:

https://www.cinet-online.com/yep-awards-2020-for-blanc-uk-and-wauwcloset-the-netherlands/

Article in Laundry and Cleaning today:

https://www.laundryandcleaningtoday.co.uk/global-best-practice-awards/